Kan jag hyra ut min bostad på Airbnb?

För lägenheter: Om du bara planerar att hyra ut ett rum i din lägenhet, så är det tillåtet utan några tillståndskrav. Du måste dock bo själv i lägenheten under uthyrningstiden, annars blir det räknat som andrahandsuthyrning och då behöver du tillstånd.

För hus: Det finns ingen begränsning för hur mycket du får hyra ut. Du behöver inte ansöka om tillstånd och du kommer inte att få några konsekvenser.

Men om du vill hyra ut hela lägenheten, oavsett om du bor i hyresrätt eller bostadsrätt, måste du ansöka om tillstånd. Det spelar ingen roll hur lång tid uthyrningen kommer att pågå. Du måste ha godkännande från din hyresvärd eller bostadsrättsförening innan du börjar hyra ut din lägenhet. Se till att du har bevis på godkännande i skriftlig form (inklusive e-post och sms).

Vad händer vid otillåten uthyrning? Det vanligaste är att du får en varning och besked om att du måste sluta med uthyrningen. Om du fortsätter att hyra ut din lägenhet trots varningen, riskerar du att få ditt hyreskontrakt uppsagt och bli vräkt. Det är vanligt att grannar rapporterar otillåten uthyrning till hyresvärden, så var försiktig om du vill skydda ditt hyreskontrakt.

Om du hyrar ut din bostadsrätt utan tillstånd, riskerar du att bli ”avhyst”, det vill säga tvingas att sälja din bostad. Om du vägrar att sälja, kan kronofogden tvinga en försäljning av din bostad. Men det krävs mycket för att du ska bli avhyst. Du kommer först att få varningar och tillsägelser innan det kommer till den punkten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *